X

La Chouffe Classic 16/05/2020

Info

La Chouffe Classic is een prachtige klimklassieker die absoluut niet mag ontbreken op je fietskalender. Elk jaar is het pittoreske Houffalize omstreeks half mei 'the place to be' voor een dag vol plezier op de fiets. Ben je klaar voor het betere klimwerk én wil je graag kennis maken met al het fraais dat de provincie Luxemburg en de Oostkantons te bieden hebben? Dan verwachten we je graag op zaterdag 16 mei in Houffalize voor La Chouffe Classic!

Ook dit jaar heb je de keuze uit 3 afstanden: 162km, 124 km of 85 km. Alle afstanden passeren langs de Côte de la Haussire, gecatalogeerd als de 'zwaarste helling van België'. Op ongeveer 12km van de finish kan iedere deelnemer proeven van een lekkere La Chouffe bij brasserie d'Achouffe. Het is evenwel aan te raden om niet te veel te proeven want na de degustatie wacht de beruchte Rue Saint-Roch met stijgingspercentages tot 18%. Aan de aankomst volgt nog een extra beloning in de vorm van een heerlijk flesje La Chouffe om thuis na te genieten.

Parcours Praktische info

Parcours

Het parcours brengt je van het mooie Houffalize via pittoreske wegen naar prachtige dorpjes in de provincie Luxemburg en de Oostkantons. Voor vele klimmers onder ons is dit dé uitgelezen kans om de nodige hoogtemeters te verzamelen. De langste afstand doet maar liefst 16 hellingen aan, goed voor in totaal 3200 hoogtemeters. De middellange afstand (13 hellingen - 2100 hoogtemeters) en de kortste afstand (6 hellingen - 1500 hoogtemeters) zijn ook niet te versmaden.

Vernieuwd parcours!

Ten opzichte van 2019 is het parcours van de langste afstand grondig aangepast. De eerste relatief vlakke 40 kilometers hebben plaats gemaakt voor een iets uitdagender stuk met twee nieuwe hellingen, de Côte de Mormont en de Côte du Barrage de Nisramont. Deze twee hellingen zijn ook de eerste twee hellingen van de middellange afstand en de kortste afstand. Deze verandering in de aanloop zorgt ervoor dat we voor de langste afstand een nieuwe noordelijke lus hebben gecreeërd met daarin twee gloednieuwe hellingen, de Côte de Rideux Sud en de Côte de Roche-à-Frêne. De Côte de Dochamps-Ouest die vorig jaar in zijn geheel werd beklommen wordt nu gecombineerd met de eveneens nieuwe Côte de Beffe. Door deze parcourswijziging wordt La Chouffe Classic 2020 nog mooier dan dat hij al was. Reden te meer om je klimmersbenen te testen en te genieten van alles wat Houffalize en omstreken te bieden heeft!

De GPX files van het parcours zullen een week voor het event online staan.

Er is keuze uit drie afstanden:

 • 85 km (1500 hoogtemeters)
 • 124 km (2100 hoogtemeters)
 • 162 km (3200 hoogtemeters)

Parcoursoverzicht

Parcours Côte de la Haussire Sud-Ouest:

1. Côte de la Haussire Sud

Deze kanjer van een beklimming heeft een lengte van 4.600 meter, een gemiddeld stijgingspercentage van 6% en een maximaal stijgingspercentage van 14%. De Haussire heeft in de COTACOL-index, de lijst van 1000 zwaarste beklimmingen van België, de hoogste score en staat bijgevolg gecatalogeerd als de zwaarste beklimming van het land!

(85km - 124km - 162km)

Meer info

Parcours Côte de Beffe

2. Côte de Beffe (nieuw!)

De beklimming van de Côte de Beffe is 1,6 kilometer lang en overbrugt met een gemiddeld stijgingspercentage van 9% een hoogteverschil van 141 meter. Met o.a. een steilste stuk van 12,7% is deze klim niet te onderschatten. Woeker zeker niet met je krachten want na deze klim volgt onmiddelijk de Côte de Dochamps Ouest.

(124km - 162km)

Parcours Côte de Rideux Sud (nieuw)

3. Côte de Rideux Sud (nieuw!)

Mooie nieuwkomer in het parcours! Deze klim van 2,2 kilomter lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.9% heeft een prachtige bochtencombinatie richting het dorpje op de top. Net als je denkt dat je boven bent volgt nog een fameuze uitloper van 300m waarbij het flink klimmen is geblazen.

(162km)

Parcours Côte de Roche-à-Frêne (nieuw)

4. Côte de Roche-à-Frêne (nieuw!)

Deze klim hoef je maar één keer gedaan te hebben om voor altijd te herinneren. De stevige beklimming loopt rechtuit door een prachtig langgerekt dal omhoog onder niet te onderschatten percentages. Je zult niet de eerste zijn die zich volledig verkijkt op deze beklimming. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,3% en een maximaal stijgingspercentage van 12,3% zal deze klim nog even blijven nazinderen.

(162km)

Parcours Rue Saint-Roch

5. Rue Saint-Roch

Deze explosieve bom van bijna 1km lang klimt tussen de huizen op een gruwelijke wijze het dorp uit. Een bord waarschuwt voor percentages van 14%, maar de werkelijkheid is nog harder dan dat (tot 18%). Direct vanaf de start is het duidelijk dat deze muur geen genade kent. Bij het verlaten van de huizen van Houffalize wordt de klim maar zachtjes aan minder steil. Boven op de top is het tijd voor een grote glimlach op je gezicht want hierna gaat het in dalende lijn naar de finish in Houffalize.

(85km - 124km - 162km)

Meer info

Praktische info

Deelnamepakket voor elke deelnemer

 • Flesje La Chouffe (33cl)
 • Uitgebreide bevoorrading* met aan elke controlepost o.a. Aptonia sportvoeding en sportdrank, Meli honingwafels en een uitgebreid assortiment aan koeken en fruit
 • Ongevallenverzekering (geen helm = niet verzekerd)
 • Seingevers op het parcours en aan de start/finishlocatie
 • Technische bijstand / pechverhelping
 • Infokaart met vermelding van hellingen en bevoorradingen
 • Perfecte signalisatie op het parcours
 • Medische service op iedere controlepost en aan de aankomst
 • Kleedkamers met douches
 • Koffie aangeboden voor de start
 • Bewaakte fietsenstalling
 • Massage bij aankomst

* Bevoorrading enkel op vertoon van het kaderplaatje! Deelnemers zonder kaderplaatje worden niet op het parcours toegelaten.

Start & finish / Locatie en uren

Centre Sportif
Cour de L'Abbaye
6660 Houffalize.

 • Cyclo 162 km : 07u30 - 10u00
 • Cyclo 124 km : 07u30 - 11u00
 • Cyclo 85 km : 07u30 - 12u00

Officiële sluiting finish om 17u30.

Scan & Ride

Bij je online inschrijving krijg je van ons meteen een E-ticket toegestuurd. Op vertoon van je E-ticket (geprint of op smartphone) kan je ter plaatse je kaderplaatje afhalen aan de desk "voorinschrijvingen".

Schrijf je liever ter plaatse in? Dan kan je terecht in de aangegeven inschrijvingszone en krijg je na betaling jouw kaderplaatje. Wij raden je ten sterkste aan om je fiets te stallen in de bewaakte fietsenparking zodat je zonder zorgen en rustig je inschrijving kan afhandelen!

Blijf je in Houffalize slapen en wens je je kaderplaatje al op voorhand af te halen? Dat kan! Op 15 mei kan je tussen 16u en 19u terecht in het Centre Sportif om je kaderplaatje af te halen. Zo kan je de volgende dag stipt om 7u30 vertrekken!

Bevoorrading

 • 162 km : 3 bevoorradingsposten
 • 124 km : 2 bevoorradingsposten
 • 85 km : 1 bevoorradingspost

Bevoorrading enkel op vertoon van het kaderplaatje!
Deelnemers zonder kaderplaatje worden niet op het parcours toegelaten.

Bereikbaarheid & parkings

De organisatie voorziet voldoende parking in de nabijheid van start en aankomst. Op deze manier kan je veilig je wagen parkeren en geraak je vlot bij het Centre Sportif.

Technische service

Zowel bij de start als op het parcours helpen onze mechaniciens je graag verder in geval van pech.

Bij onherstelbare schade aan je fiets, kan je steeds beroep doen op het noodnummer dat je kan terugvinden op de infokaart.

Een bezemwagen komt je dan zo snel mogelijk ophalen.

Fietsverhuur

ist Ride Graag deze legendarische klassieker meefietsen en nog op zoek naar een geschikte fiets? Via het platform van Listnride kan je kiezen uit een aantal geschikte racefietsen zodat jij ook onbezorgd kan deelnemen aan La Chouffe Classic.

Huur je fiets hier!

Overnachting

Meer info over de overnachtingsmogelijkheden vind je via volgende toeristische diensten:

Label "MV OK": zorgeloos fietsen voor mannen en vrouwen

Alle evenementen van de Proximus Cycling Challenge kregen van Cycling Vlaanderen het "MV OK" label. Dit label toont aan dat er rekening gehouden wordt met een aantal basisbehoeften van fietsende vrouwen (en mannen).

Op alle evenementen van de Proximus Cycling Challenge bieden wij:

 • Aparte kleedkamers en douches
 • Aparte wc's aan de bevoorradingen
 • Aparte wc's aan de start- en finishlocatie
 • Technische bijstand op het event

Respecteer de wegcode en fiets proper!

De organisatie en de politie zullen toezien op het respecteren van de wegcode. Overtredingen zullen gesanctioneerd worden.

Om het voortbestaan van het evenement niet in het gedrang te brengen, vragen we dus nadrukkelijk om de verkeersreglementen na te leven maar ook geen afval achter te laten of te wildplassen.

Fotoservice

Sportograf.com is de officiële fotoservice van de La Chouffe Classic! Door hun jarenlange ervaring als fotograaf, maar ook als sporter, zorgen zij steeds voor de perfecte actiefoto's om jouw topprestatie in beeld te brengen.

Bekijk hier je foto's na de tocht

Gezondheid

De organisator raadt iedereen aan om geen zware inspanningen te leveren waarop men fysiek niet goed voorbereid is. Maak verstandige keuzes aangaande de afstand die je wil afleggen en/of het tempo dat je je lichaam wil opleggen. Wie prestatiegericht en aan hoge intensiteit wil sporten, laat zich best jaarlijks controleren door een (sport-)arts.

Het voorleggen van medische attesten is niet verplicht. Het is aan de sporter zelf om te beslissen hoe hij omgaat met de informatie die hij meekrijgt tijdens een medische controle. De organisator draagt dienaangaande geen verantwoordelijkheid.

Voor meer informatie klik .

Sporten is leuk, gezond en voor de meeste mensen zeer veilig. Sommige personen hebben echter een verhoogd risico op problemen tijdens de fysieke activiteit, waardoor extra medische opvolging mogelijks is aangewezen. Als je voldoet aan één of meerdere van onderstaande condities, dan is het raadzaam om contact op te nemen met je arts of een sportmedische keuring te ondergaan vooraleer je meer of intensiever gaat sporten:

 • Je neemt medicatie ter behandeling van hoge bloeddruk, hart- en vaatziekte, longziekte
 • Je hebt ooit last gehad van hoesten, kortademigheid of andere ademhalingsstoornissen tijdens of na inspanning of je lijdt aan asthma
 • Je hebt de afgelopen 5-10 jaar gerookt of je bent nog niet langer dan 6 maanden gestopt met roken na een periode van 5-10 jaar
 • Je hebt een hoge bloeddruk en/of een verhoogde cholesterolwaarde
 • Je bent flauwgevallen of duizelig geworden tijdens of na een inspanning
 • Je hebt ooit hartkloppingen, ritmestoornissen of pijn in de bortstreek gehad tijdens of na het sporten of men heeft je ooit verteld dat je een hartgeruis hebt
 • Een familielid, jonger dan 55 jaar is plots gestorven wegens gezondheidsproblemen (hart- en vaatziekte, wiegedood)
 • Je hebt problemen met de lever, nieren of schildklier, diabetes

Voorbereiding

Aptonia

Aptonia is het voedings- en triatlonmerk van Decathlon. Aptonia heeft naast materiaal en accessoires voor zowel de beginnende als gevorderde triatleet, ook een bijzonder ruime keuze aan voeding, hydratatie en recuperatie-artikelen in haar gamma. Dankzij een uitgebreid en doeltreffend gamma kan elke wielrenner, van toerist tot kampioen, de beste versie van zichzelf worden! Ontdek onze gels, bars en isotone dranken online en in de Decathlon-winkels!

Peloton Cycling Team

Word jij onze kopman of kopvrouw?

Het Peloton Cycling Team brengt gepassioneerde fietsers zoals jij samen en laat je genieten van wat jou het dierbaarst is: jouw koersfiets!

Niets leukers dan samen stoempen, klimmen, nieuwe wegen ontdekken, afzien en nagenieten. Tempo en snelheid is bijzaak. Fun is het doel.

Laat je meedrijven in het wiel, of zet je op kop, en maak deel uit van onze wielerclub!

Sluit je hier aan bij ons Peloton

CONTACT

Wij zijn als organisator uiteraard zeer geïnteresseerd in je ervaring van ons evenement. Wij horen graag je opmerkingen, reacties of ideeën. Vul het onderstaande formulier in. Wij kijken alvast uit naar je reactie.

ORGANISATIE & PERS

Peloton
Ottergemsesteenweg Zuid 808
9000 Gent
België
Peloton