X

La Chouffe Classic 14/05/2022

Foto's Sportograf

Fotoservice

Sportograf.com is de officiële fotoservice van de La Chouffe Classic! Door hun jarenlange ervaring als fotograaf, maar ook als sporter, zorgen zij steeds voor de perfecte actiefoto's om jouw topprestatie in beeld te brengen.

Bekijk hier je foto's na de tocht

Parcours

Het parcours brengt je van het mooie Houffalize via pittoreske wegen naar prachtige dorpjes in de provincie Luxemburg. Voor vele klimmers onder ons is dit dé uitgelezen kans om de nodige hoogtemeters te verzamelen. De langste afstand doet maar liefst 16 hellingen aan, goed voor in totaal 3000 hoogtemeters. De middellange afstand (13 hellingen - 2322 hoogtemeters) en de kortste afstand (6 hellingen - 1643 hoogtemeters) zijn ook niet te versmaden.

Vernieuwd parcours!

Het parcours van de langste afstand werd in 2020 grondig aangepast. De eerste relatief vlakke 40 kilometers hebben plaats gemaakt voor een iets uitdagender stuk met twee nieuwe hellingen, de Côte de Mormont en de Côte du Barrage de Nisramont. Deze twee hellingen zijn ook de eerste twee hellingen van de middellange afstand en de kortste afstand. Deze verandering in de aanloop zorgt ervoor dat we voor de langste afstand een nieuwe noordelijke lus hebben gecreeërd met daarin twee gloednieuwe hellingen, de Côte de Rideux Sud en de Côte de Roche-à-Frêne. De Côte de Dochamps-Ouest wordt nu gecombineerd met de Côte de Beffe. Door deze parcourswijziging is La Chouffe Classic nog mooier dan dat hij al was. Reden te meer om je klimmersbenen te testen en te genieten van alles wat Houffalize en omstreken te bieden heeft!

Er is keuze uit drie afstanden:

 • 88 km (1480 hoogtemeters)
 • 124 km (2080 hoogtemeters)
 • 166 km (2740 hoogtemeters)

Parcours in details

Parcoursoverzicht

Parcours Côte de la Haussire Sud-Ouest:

1. Côte de Haussire

Deze kanjer van een beklimming heeft een lengte van 4.600 meter, een gemiddeld stijgingspercentage van 6% en een maximaal stijgingspercentage van 14%. De Haussire heeft in de COTACOL-index, de lijst van 1000 zwaarste beklimmingen van België, de hoogste score en staat bijgevolg gecatalogeerd als de zwaarste beklimming van het land!

(88 km - 124 km - 166 km)

Meer info

Parcours Côte de Beffe

2. Côte de Beffe

De beklimming van de Côte de Beffe is 1,6 km lang en overbrugt met een gemiddeld stijgingspercentage van 9% een hoogteverschil van 141 meter. Met o.a. een steilste stuk van 12,7% is deze klim niet te onderschatten. Verspil je krachten niet want onmiddellijk na deze klim volgt de Côte de Dochamps Ouest.

(124 km - 166 km)

Parcours Côte de Rideux Sud (nieuw)

3. Côte de Rideux Sud

Mooie nieuwkomer in het parcours! Deze klim van 2,2 kilomter lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.9% heeft een prachtige bochtencombinatie richting het dorpje op de top. Net als je denkt dat je boven bent volgt nog een fameuze uitloper van 300m waarbij het flink klimmen is geblazen.

(166 km)

Parcours Côte de Roche-à-Frêne (nieuw)

4. Côte de Roche-à-Frêne

Deze klim hoef je maar één keer gedaan te hebben om voor altijd te herinneren. De stevige beklimming loopt rechtuit door een prachtig langgerekt dal omhoog onder niet te onderschatten percentages. Je zult niet de eerste zijn die zich volledig verkijkt op deze beklimming. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,3% en een maximaal stijgingspercentage van 12,3% zal deze klim nog even blijven nazinderen.

(166 km)

Meer info

Parcours Rue Saint-Roch

5. Rue Saint-Roch

Deze explosieve bom van bijna 1km lang klimt tussen de huizen op een gruwelijke wijze het dorp uit. Een bord waarschuwt voor percentages van 14%, maar de werkelijkheid is nog harder dan dat (tot 18%). Direct vanaf de start is het duidelijk dat deze muur geen genade kent. Bij het verlaten van de huizen van Houffalize wordt de klim maar zachtjes aan minder steil. Boven op de top is het tijd voor een grote glimlach op je gezicht want hierna gaat het in dalende lijn naar de finish in Houffalize.

(88 km - 124 km - 166 km)

Meer info

Voorbereiding

De organisator raadt iedereen aan om geen zware inspanningen te leveren waarop men fysiek niet goed voorbereid is. Maak verstandige keuzes aangaande de afstand die je wil afleggen en/of het tempo dat je je lichaam wil opleggen. Wie prestatiegericht en aan hoge intensiteit wil sporten, laat zich best jaarlijks controleren door een (sport-)arts.

Het voorleggen van medische attesten is niet verplicht. Het is aan de sporter zelf om te beslissen hoe hij omgaat met de informatie die hij meekrijgt tijdens een medische controle. De organisator draagt dienaangaande geen verantwoordelijkheid.

Voor meer informatie klik .

Sporten is leuk, gezond en voor de meeste mensen zeer veilig. Sommige personen hebben echter een verhoogd risico op problemen tijdens de fysieke activiteit, waardoor extra medische opvolging mogelijks is aangewezen. Als je voldoet aan één of meerdere van onderstaande condities, dan is het raadzaam om contact op te nemen met je arts of een sportmedische keuring te ondergaan vooraleer je meer of intensiever gaat sporten:

 • Je neemt medicatie ter behandeling van hoge bloeddruk, hart- en vaatziekte, longziekte
 • Je hebt ooit last gehad van hoesten, kortademigheid of andere ademhalingsstoornissen tijdens of na inspanning of je lijdt aan asthma
 • Je hebt de afgelopen 5-10 jaar gerookt of je bent nog niet langer dan 6 maanden gestopt met roken na een periode van 5-10 jaar
 • Je hebt een hoge bloeddruk en/of een verhoogde cholesterolwaarde
 • Je bent flauwgevallen of duizelig geworden tijdens of na een inspanning
 • Je hebt ooit hartkloppingen, ritmestoornissen of pijn in de bortstreek gehad tijdens of na het sporten of men heeft je ooit verteld dat je een hartgeruis hebt
 • Een familielid, jonger dan 55 jaar is plots gestorven wegens gezondheidsproblemen (hart- en vaatziekte, wiegedood)
 • Je hebt problemen met de lever, nieren of schildklier, diabetes

CONTACT

Wij zijn als organisator uiteraard zeer geïnteresseerd in je ervaring van ons evenement. Wij horen graag je opmerkingen, reacties of ideeën. Vul het onderstaande formulier in. Wij kijken alvast uit naar je reactie.

ORGANISATIE & PERS

Peloton
Ottergemsesteenweg Zuid 808
9000 Gent
België
Peloton